Zarządzanie jakością wody w miejskim systemie dystrybucji
Artur Jachimowski, Wacław Adamczyk
2020, s. 148, ISBN 978-83-7252-817-9
Cena: 27,30 zł
Zarządzanie jakością wody w miejskim systemie dystrybucji jest problemem złożonym, ponieważ na jakość wody od momentu, gdy opuszcza ona zakład uzdatniania, do chwili dostarczenia jej finalnemu odbiorcy, wpływa wiele różnorodnych czynników. Do najważniejszych z nich zalicza się: jakość wody surowej pobieranej z ujęcia, sposób jej uzdatnia, a także korozyjność, zdolność do wytrącania osadów, stan sanitarny sieci wodociągowej, armatury, urządzeń i zbiorników magazynujących wodę. System dystrybucji wody powinien spełniać nie tylko wymagania jakościowe, ale również ilościowe, polegające na zapewnieniu ciągłości dostaw wody o stabilnym ciśnieniu zasilania. Przede wszystkim chodzi tu o zapobieganie wtórnemu rozpowszechnianiu się zanieczyszczeń wody w sieci, które może powodować: pogorszenie smaku lub zapachu, wzrost intensywności barwy lub mętności, rozwój mikroorganizmów, wzrost zapotrzebowania na środki dezynfekcyjne, a w konsekwencji wzrost stężenia ubocznych produktów dezynfekcji.
Problematyka zawarta w monografii stanowi wynik kilkuletnich badań dotyczących diagnozy stanu jakości wody w miejskiej sieci wodociągowej zasilającej aglomerację krakowską, a zwłaszcza stosowanych metod uzdatniania jako czynników determinujących jakość wody pitnej. Wyniki analiz cech jakości wody poddano interpretacji z wykorzystaniem metod statystycznych celem oceny stosowanych metod uzdatniania, a także opracowania modelu stanu jakości wody, który może być użyteczny w procesie zarządzania jakością wody w miejskiej sieci dystrybucyjnej Krakowa.
Treść:
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem wody pitnej
- Metody uzdatniania wody zasilającej miejskie sieci dystrybucyjne
- Charakterystyka miejskich sieci dystrybucyjnych
- Badania jakości wody i ich zastosowanie
- Modelowanie jakości wody w miejskiej sieci dystrybucyjnej